2015. április 9., csütörtök

Bihar túra: Évszakok határán I.rész - Tavaszias tavasz

2015.április 9.
Délelőtt 9 órakor indultam a CSIPA tájékozódási futó egyesülettel az általuk szervezet edzőtáborba. A tábor Vartopon volt, de odafelé útközben egy edzésre megálltunk Nagyvárad közelében. Gondoltam, hogy futás közben majd megállok és csinálok pár képet a virágzó hegyoldalról. A magasban egy egerészölyv keringet elég magasan ahoz, hogy használható képet ne tudjak róla készíteni.  A geofiton növények hangsúlyban vannak az erdő talaján addig amíg a lombkorona be nem zárul fölöttük, onnantól vagy csak vegetálnak vagy vissza is húzódnak a föld alá a következő virágzásig.

A medvehagyma szinte mindenhol ott volt az erdőben, de lehet, hogy volt közöttük gyöngyvirág is ami az előbbivel szemben mérgező.
Medvehagyma (Allium ursinum)

A medvehagymával ellentétben nem volt olyan elterjedt növény az erdei kutyatej ami a gyöngyvirághoz hasonlóan szintén mérgező. A fehér tejnedve a bőrrel érintkezve irritációt okozhat.
Erdei kutyatej (Euphorbia amygdaloides)

Egy pár száll tavaszi lednekkel is találkoztam. Érdekes, hogy a friss virágok kék színűek majd ahogy vénül a virág úgy lesz a színe piros majd rózsaszín és végül fehér színű.
Tavasz lednek (Lathyrus vernus)

Volt ahol szőnyegszerűen borította az avart a kis meténg.
Kis meténg (Vinca minor)

Nem árt ha az ember néha a lába elé is néz (mindig), de ha hegyen van akkor még inkább, hisz senki nem szeretne lecsúszni 50 métert egy patakmederben úgy, hogy közben beleáll egy pár faág a hátába.


A napsütés előcsalogatta a verőköltő bodobácsokat is amelyek az idejüket nem vesztegetve neki is látta a következő generáció létrehozásához. Bár élénk színűek, az embere nem veszélyesek, a védekezés miatt ilyen színűek.
Verőköltő bodobács (Pyrrhocoris apterus)

Néhol virított a salátaboglárka is amely a nevének megfelelően fogyasztható, valamint gyógyhatású növény.
Salátaboglárka (Ranunculus ficaria)

A hegyről lefelé menet találtam egy pár tő ujjas és odvas keltikét. Ez utóbbi mérgező,de kivonatát felhasználja a gyógyszeripar nyugtatókban valamint léguti gyulladás és emésztési gondok kezelésére. 
Ujjas keltike (Corydalis solida)

Odvas keltike (Corydalis cava)

Látszik, hogy egy pár erdőszéli fa mennyire meg van hajolva a széltől míg a beljebb lévők szinte egyenesek.

A hegyről való lefutás során majdnem elrohantam mellette pedig a fehér szirmai szinte mint mécsesek az éjszakában. Ez egy berki szellőrózsa mely egész Európában elterjedt egészen a sarkörig.
Berki szellőrózsa (Anemone nemorosa)

Kiértem az erdőből. A busznál vártunk míg meg nem érkezett mindenki az edzésről majd elindultunk Vartopra.

Folytatás hamarosan következik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése