2015. december 20., vasárnap

Bagolyvár

Mint minden évben, idén télen is népes számban jelentek meg az erdei fülesbaglyok Kétsoprony központjában. Elsősorban az iskola körüli nyírfákon töltik a nappalt, majd éjszaka hangtalan nindzsák módjára vadásszák le az óvatlan rágcsálókat. 
A mai napon, több alkalom (hét) után végre nem felejtettem el hozni magammal a fényképezőt a társastánc órára mivel az óra után tudtam elmenni megnézni a baglyokat. 
Ott ültek a nyírfákon 40-en. Az idegesebb természetűek átszálltak a szomszéd fáira. A többiek viszont teljes nyugalomban ültek a helyükön. Egyesek aludtak mások tollászkodtak.
Erdei fülesbagoly (Asio otus) 









Ha hó nincs is, de a nappalok rövidsége jelzi minden élőlénynek, hogy tél van. Szokásukhoz híven az őzek is ebben az időben gyűlnek csapatokba.

20-an heverésztek a szántáson, bakok, suták vegyesen. Az előbbiek ilyenkor megtűrik egymás közelségét, mivel épülő agancsukat ebben az időszakban vérerekkel átszőtt barka fedi amely érzékeny és amúgy sincs párzási időszak, ami miatt területet kéne őrizniük. Most az elsődleges feladatuk, az életben maradás.
Őz (Capreolus capreolus)


Végre elkezdődött a téliszünet, így több időt tudok szakítani a fotózásra. Remélem a környékbeli tavakon tartózkodik néhány ritka téli vendég. 
Majd kiderül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése